Alkol koması (alkol zehirlenmesi) nasıl geçer? Alkol komasına giren kişi nasıl olur? Alkol komasına giren kişiye ilk yardım müdahalesi nasıl yapılır? İşte alkol koması hakkında bilinmesi gereken önemli detaylar.
Alkol Koması Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?
aslında halk arasında alkol koması denilen şey alkol zehirlenmesidir. buna atlantis’te entoksikasyon demişler, bizde de öyle kalmış. her insan alkol zehirlenmesi yaşayabilir, gençlik çağlarında yaşanır. ama alkol alma faaliyetine başlarken (evet alkol alma faaliyeti diye bir şey attım bir anda) bazı şeyler göz önünde bulundurulursa ve ilk yardım nasıl yapılır bilinirse her şey çok daha güzel olur gibi geliyor bana.
alkol, yağda çözünen inorganik bir madde olduğundan yağlı vücutta daha çabuk etki gösterir. bilinmesi gereken diğer husus da alkol alma faaliyetinden önce yemek yenmesidir. mideniz ne kadar dolu olursa alkol, kana o kadar yavaş geçer. zaten bu zehirlenme diye tabir ettiğimiz hadise de kandaki alkolün oranının 25 mg/dl üstüne çıkmasıdır.
alkol zehirlenmesi yaşayan kişi kusturularak midesinde henüz emilmemiş olan alkol dışarı atılabilir ve kana karışması engellenerek güzel şeyler yapılabilir. alkol zehirlenmesindeki kişi tercihen açık havada yan yatırılmalı ve kusmasına karşın gözlenmelidir. zira abuk pozisyonlarda kusması ona jimi hendrixvari bir son hazırlayabilir. bu durumdaki kişinin gözleri kızarır, nabzı düzensizleşir, refleksleri yavaşlar. korkmayınız, normaldir.
halk arasında soda içirmek, ayran içirmek gibi aktivitelerle sarhoş ayıltmak moda olsa da kahve her zaman en güzel uyarıcıdır. ardından bol su ile dehidrasyon yaşamaması sağlanır. bunlardan sonra 1-2 saat gözlem altında uyuyan sarhoşumuz (dikkat edin artık zehirlenmiş şahıs falan demiyorum, o artık bir sarhoş) kendine gelmezse derhal hastaneye gidilmelidir, zira kendisi komada olabilir. değilse bile 1 serum yedi miydi hiçbir şeyi kalmaz.
şimdi yazdım uzun uzun ama ne gerek var o kadar içmeye? tadında için, lakin zevkine payidarı yoktur bu işin.