Aslında 6-13 Mayıs arası kutlanıyor geçmişe baktığınızda farklı farklı tarihler görebilirsiniz 1798 gibi 1803 gibi fakat asıl kayda geçen ve özellikle de İngilterede 1806’da the Oxford Sözlüğünde yerini alan kokteyl tanımı esas alınmakta, bir çok araştırmacı ve kokteyl Gurusu tarafından daha fazla ön plana çıkmakta fakat ben biraz daha geriye gidip daha yaygın olarak bilinen bir efsaneyi anlatıcam kokteyl kelimesinin kökenine dair.
Çok popüler bir hikaye göre, Betsy Flanagan adlı bir hancı ile başlıyor hikayemiz. Kocası Amarikan devrimde öldürüldükten sonra, kendisi de devrimin kahramanlarından biri olarak kabul edildi. 1779 yılında Yorktown yakınlarında han işletmeye başlıyor, tarafsız bölge olarak hizmet veriyor olması Amerikan ve Fransız askerlerinin uğrak yeri olmasını saglıyor. Anlayacağınız gündüz savaş akşam da han’da vur patlasın çal oynasın durumlar….
Hikaye ya, Hanın yanında tavuk yetiştiren bir İngiliz abimiz varmış. Muhtemelen savaş ortamından dolayı olsa gerek birbirlerinden hoşlanmıyorlar, durum kırmızı ceketliler yani birazda bizim Fıkraları andırmıyor değil öyle değilmi? Amerikan, Fransız, İngiliz ve birde bizim Betsy….
Betsy, Amerikalı ve Fransız misafirlerinede söz vermiş sizlere bir gün tavuk rosto sunacağına söz vermeyi çok sevdi. Tabii komşu ingiliz diğerlerine gıcık tavuk vermiyor Betsy’e allem ediyor kallem ediyor İngiliz nuh diyo Hz İsa demiyor. Betsy bitirim bir ablamız kaşla göz arasın da İngilizin kümesten hooop bitane Horoz sıkıştırıyor.
Tabii yıl itibariyle erkekler baskın rollerde, misafirlerin çoğu alay ediyor, Amerikalı ve Fransızlar kadın başına iş yapan Betsy’e kabadayılık yapıyorlar tabii ki…
İngiliz işi uyanmış yaldır yaldır Horoz arıyor, Horozumu kaçırdılar damdan dama uçurdular yetiş polis pilava yetiş diyerek Polis teşkilatını yığıyor Han’ın önüne.
Betsy, evinde alışılmadık sayıda polis memurunun toplandığını gördünce saksıyı çalıştırıyor, suça ortak edelim bari gibisinden polisleri içeriye davet etmiş… Tabiki ensesi kalın misafirler horozu çoktan gömmüşler bile, karınlarını kaşıya kaşıya inmişler salona dogru…
Betsy misafirlerine sözünü tutmanın gururuyla bir de “Bracer” (hanlarda popüler bir içki tarifi, yemek desteği gibi düşünebilirsiniz) ikram ediyor…. Betsy uyanık kadın son içilen Bracer’ları horoz’un kuyruk tüyleri ile süslemiş. Bunun üzerine, tabiiki millet durumu çözmüş fakat iş işten geçmiş horoz miydelerde İngilizde kopürüyor haliyle….. Subaylarda az fırlama değil, yapıştırıyorlar etiketi bu bir İngilizin yenilgisini kutlamak için en iyi yol olsa gerek üç defa şeref kadeh kaldırıp hadi biraz daha bundan içelim diyorlar Fransızca söylendiğinde ise şu kelime ortaya çıkıyor ’’Vive le cocktail!!!’’ aslında “Biraz daha kokteyl alalım” diye de çevirebiliriz sanırım…..
İşte o günü bugundur kokteyl kelimesi halkın diline dolanıp kalıyor. Tabii ingilizler boş dururmu bari rövanşı alalım deyip 1806 The Oxford sözlüğe Kokteyl tanımını yapıyorlar; Her türlü şeker, su, bitter ve içkilerin karışımına kokteyl diyorlar…..