Şarap üretim bölgeleri nerelerdir?
Eski Dünya: Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya gibi Avrupa ülkelerini kapsar.
Yeni Dünya: Şaraplar üretildikleri üzümün adıyla anılır. Yeni Zelanda, Arjantin, Güney Afrika, Avustralya, Kaliforniya, Türkiye gibi Avrupa kıtası dışında kalan ülkeleri içerir.
Beaujolais: Fransa’nın Burgundy bölgesindeki yörelerden biridir. Hasat edilen üzümlerden aynı rekolte yılında üretilen genç şaraplara verilen isimdir. Kısa sürede tüketilen bu basit ve meyvemsi şarapların içimi kolaydır.
Cru Classe: Fransa’nın Medoc yöresinde bulunan ve 1855 yılından itibaren standardize edilen beş resmi bölgenin ismidir. Ayrıca Bordeaux’nun en iyi şaraplarını ifade eden bir sınıflandırmadır.
Tokaji: Kuzeydoğu Macaristan’da bulunan Tokai bölgesinde üretilen; sek (dry) ve orta tatlı şaraplardır. Meşede uzun süre olgunlaştırıldıkları için genellikle sarı renklidirler. Dolgun gövdeli, tatlı ve yüksek asitlidirler. Tokaji şarapları, tatlılık derecelerini belirten puttonyos numaralarına göre sınıflandırılırlar.
Chianti: Toscana bölgesinde üretilen, Orta İtalya’nın en önemli kırmızı şarabıdır. Çeşitli üzümlerin harmanlanmasından üretilirler. Orta gövdeli, yüksek tanenli ve yüksek asitli şaraplardır.
Claret: İngilizce’de Bordeaux kırmızı şaraplarını ifade eder.
Grand Vin: Genellikle Chateau tarafından üretilen şaraplar için kullanılır. Özellikle Bordeaux bölgesinde chateaux üreticileri, ikinci kalite ürünleri ayırmak için kaliteli şarapları Grand Vin olarak isimlendirir. Ayrıca Alsace bölgesinde üretilen alkol oranı %11’in üzerindeki yüksek alkollü şaraplar için de kullanılır.
Passito: Orijinali Veneto olan, İtalya’ya özgü kurutulmuş üzümlerden üretilen tatlı şaraplardır. Alkol oranları genellikle yüksektir.