Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?
Menengiç güney Anadolu yöresine özgü sakız ağacı gillerden bir çalı türüdür. Aşılanmamış antep fıstığı olarak’ ta bilinmektedir. Bu çalı türünün meyveleri börek içerisinde kullanıldığı gibi çerez olarak’ da tüketilmektedir. Ayrıca meyvelerinden meningiç kahvesi, yağından ise sabun yapılmaktadır.
Çerez olarak tüketildiğinde başlarda acı sonrasında mayhoş ve daha sonrasında otantik tatlar alınır. Menengiç yörelere göre çitlembik, çedene, çıtlık, bıttım adları ile de anılmaktadır. Menengiç kahvesi tarih öncelerinden beridir sevilerek tüketilen kahve içeceğidir. Süt ile yapılan bu kahve türü, pişirildiğinde kremamsı yapıda olup muhteşem bir tatta olur. Peki bu çok lezzetli kahve nasıl üretilir?
Menengiç meyvesi hasat edildikten sonra yıkanıp güneşte kurutulur. Daha sonra güneşte kurutulan meyveler, koyu kahverengi olana kadar kavrulur. Kavrulan kahveler macun kıvamına gelene kadar dibeğe benzer bir yöntemle ezilir. Bu yöntemlerden geçen kahve artık tüketilmeye hazır olmuş olur.
Menengiç kahvesi nasıl pişirilir?
Bir fincan soğuk süt cezveye aktarılır. Cezve içerisinde 1 kaşık menengiç kahvesi, arzuya göre şeker ilave edildikten sonra iyice karıştırılarak kahvenin tadı ve aromasının süte geçmesi sağlanır. Kısık ateşte kahve ağır ağır pişirilirken sürekli karıştırılarak kremamsı doku elde edilir. Kahve köpürüp bir taşım kaynadıktan sonra fincana aktarılır. Artık kahveniz servise ve içilmeye hazırdır. Afiyet olsun.