Şarap Nasıl Saklanır?
Şarapları saklarken dikkat edilecek en önemli unsurlar: şarabın yatık saklanması, ortamın serin, loş, gürültüsüz, sakin ve sarsıntısız olması ve belirli bir nem derecesinin sağlanmasıdır.
Bir şarap birkaç hafta ya da daha uzun sürelerle saklanacak ise, mutlaka yatay pozisyonda tutulmalıdır. Bu şekilde, mantar sürekli ıslak kalacak ve genleşerek şişeye hava giriş-çıkışını önleyecektir. Dik tutulan şişelerde ise, mantar kuruyup büzüşerek şişenin içine hava girmesine yol açacaktır. Şarabın en büyük düşmalarından biri oksijen olduğundan, bu şekilde hava alan şaraplar okside olup bozulacaklardır. Gerçekten de, yatık saklama kuralı, şarapların sağlığı açısından çok büyük öneme sahiptir.
İkinci olarak, şarapların saklandığı mekanın ısısı kontrol edilmelidir. Bu ısının ideal olarak 12-14 derece civarında olması istenir. Tabii, günümüzün konforlu evlerinde bu ısıyı yakalamak oldukça güçtür. Bu nedenle, 20 dereceye kadar olan sıcaklıklar normal karşılanabilir. Ama bu değerler çok aşıldığında, o şarabın sağlıklı gelişimi tehlikeye girmiş olur. İdeal sıcaklıkların üzerine çıkıldığında şarap daha hızlı olgunlaşacak; örneğin, ideal olarak 10 yıl sonra içilmesi beklenen bir şarap, belki 5 yıl sonra içime hazır hale gelecektir. Çok soğuk koşullarda ise şarabın gelişimi yavaşlayacaktır. Bu unsurlar göz önünde bulundurularak, ev ortamında saklanan şarapların en azından kalorifer ya da fırın gibi ısı kaynaklarından uzak tutulmaları gerekir. Bu bağlamda, ani ve sık ısı değişikliklerinin de şaraba zarar vereceği unutulmamalı, şarapların saklandıkları mekanda ısısının sabit kalmasına dikkat edilmelidir.
Yine mantarların kurumasını önlemek amacıyla, ortamın nemi ideal olarak %75 seviyesinde olmalıdır. Ancak, etiketlerin yırtılmasına ve mantarların çürümesine yol açacak kadar aşırı nemden kaçınılmalıdır.
Şaraplar aydınlık ortamlarda rahatsız olurlar. Çok aydınlık mekanlarda, özellikle direkt güneş ışığı alan yerlerde şarap saklanmamalı, mümkün olduğunca karanlık mekanlar tercih edilmelidir. Şarap şişelerinin genel olarak kahverengi ya da yeşil gibi koyu renklerde üretilmelerinin gerçek nedeni, içerdikleri şarabı ışıktan korumaktır.
Şarapların, sakin ve sarsıntısız mekanlarda saklanmaları da oldukça önem taşır. Ayrıca, şaraplar uzun ve sarsıntılı yolculuklardan rahatsız olur ve yorulurlar. Bu nedenle, seyahatlerde satın alınan şarapların hemen tüketilmeyip bir süre dinlenmeye bırakılmasında yarar vardır.
Bugün, dünyanın pekçok ülkesinde şarap saklama işini profesyonel olarak yapan kuruluşlar mevcuttur. Bunlar, şarapları, sahipleri adına saklayan özel mahzenler ya da şarap satıcılarıdır. Bunun dışında, yine kimi şarapseverler, evlerinin bodrum katını mahzen olarak düzenlemekte ve şaraplarını burada muhafaza etmektedirler. Bir diğer alternatif ise, bu iş için özel dizayn edilmiş şarap soğutucularından birini satın almaktır. Beyaz, kırmızı ya da köpüren şarapları, ayrı raflarda ayrı ısılarda saklayabilen bu dolaplar şarabın beklediği ideal koşulları sağlar. Ancak, sözü edilen her üç alternatif de maliyet açısından oldukça yüksektir. Her şarapseverin bu pahalı yatırımlara girişmesi mümkün olmadığından, şarapları bozulmadan saklayabilmek için yukarıda saydığım temel kurallara uymak büyük yarar sağlar.