Viski hakkında bilmeniz gerekenler;
Viski sadece İskoçya’da üretilmez. İskoçya viskinin anavatanı kabul edilse de İrlanda, Japonya, Hindistan gibi ülkelerde yoğun olarak malt viski üretilmektedir ve bazı markalar İskoç maltları ile yarışabilecek kalitededir.
Viski şişede değil fıçıda yıllanır. Üzerinde “12 Years Old” yazan şişeyi isterseniz 50 yıl bekletin yine 12 yıllık bir viski olacaktır. Şişede yıllanma söz konusu olmadığı için yatay saklamaya gerek yoktur, hatta dik durması önerilir.
Viski konusunda yazılan kitapların, blogların, makalelerin, tadım notlarının %90’ı malt viskiler üstüne olsa da dünya viski satışının %90’ı harman viskilerdir.
Dünyanın en çok satılan tek malt markası Glenlivet 12, en çok satılan İskoç harman viski markası da Johnnie Walker Red Label’dır. (en çok satan tek malt markası çok yakın bir zamana kadar Glenfiddich 12 idi)
Viski “lüks” bir içki değildir. Ülkemizdeki vergi oranları nedeniyle viskilerin oldukça pahalı olması ve bazı harman skoç markalarının “seçkin” algısı üstüne inşa edilmiş pazarlama kampanyaları sonucunda malesef viski konusunda böyle yanlış bir algı oluşmuştur.
Bir içeceğe “skoç viski” diyebilmek için imbikten çıktıktan sonra en az 3 sene meşe fıçılarda beklemesi ve alkol düzeyinin en az %40 olması gerekmektedir.
Viski yıllandıkça fiyatı artar. Bunun en önemli nedenlerinden biri her sene fıçıdaki alkolün %2-3’lük bölümünün buharlaşması (“Meleklerin Payı”) ve 25-30 yıl sonra fıçıdaki volüm çok azaldığı için elde kalan sıvının değerinin artmasıdır.
Viski 3 ana maddeden üretilir: Arpa, Su ve Maya. Bunu dışında tad ve koku verecek hiçbir ek madde kullanılmamaktadır. Bazı çok satılan harman viski markaları ürünlerinde homojen bir renk tutturabilmek için renk verici olarak karamel kullanmaktadır.
Harman viskiler malt viskilerin tahıl viskileriyle karışımlarından oluşur. Ancak hiçbir büyük harman markası hangi malttan ne kadar kullandığını (yani formülünü) vermemektedir.
Türkiye’nin tek malt viskisi, Tekel’in bir ürünü olan ve artık üretilmeyen “Ankara Viskisi”dir.