Kelime kökeni Oxford sözlüğüne göre Latince “biber” yani içecek anlamından türeyen bira antik çağlardan beri içilen bir içki türüdür. Bira yapımı ile uğraşmayanlar çoğunlukla birayı oluşturan elementleri bilmeyebilir. Bira kültürü Türkiye’de pek yaygın olmadığı için biz sadece bira diyoruz ama özellikle İngilizce’de ale,lager,stout,porter,IPA vb. bir sürü bira ismi vardır. Türkiye’de bira denince ilk akla gelen tanım ise altın sarısı,köpüklü ve gazlı bir içkidir. Aslında bu yaptığımız tanım klasik pilsner ve lager stillerinin tanımıdır, konuya ilgiliniz arttıkça çok başka türde biralarda keşfedebilirsiniz. Ancak ülkemizde ithal biralar çok pahalı olduğu için ne yazık ki değişik çeşitler az biliniyor.
Malzemeler:
Yapılışı:
temizlenmiş ve elekten geçirilmiş arpa, ıslatma tanklarında su ile yıkandıktan sonra çimlendirme kasalarında, uygun nem ve ısıda 15C 2-5 günlük bir süre sonunda arpa tanelerinin yüzde 40 oranında su alması için çimlendirilir. çimlendirilmiş biranın biracılıktaki adına yeşil malt denilir. yeşil malt, fırınlarda sıcak hava ile kavrulur. Elde edilen malt enzim etkinliğini büyük oranda kaybeder ve maltoz içerir. Biranın rengi bu kavurma işlemi sonucunda belirginleşir. kavrulmuş ve filizleri kavrulmuş malt, öğütülerek un haline getirildikten sonra, sıcak su atılarak sulandırma ve seyreltme işlemi yani mayşeleme süreci başlar
Dekoksiyon (alttan mayalama) yöntemi ile üretilen pilsener, dortmunt, münih gibi alman biralarında ise mayşe 45C derecedir.
Kaynatma kazanına alınan malt şırası, şerbetçiotu ve su ile kaynatılır.. biraya özgü acı tadı veren şerbetçi otudur.
Mayalanma evresinde maya ve tortular mayalanma tankının dibine çöker. Mayalanmada şıranın bileşimi glikoz, etil alkol, su ve CO2 den oluşur.