Worcestershire Sosu Nedir?
Worcestershire sosu telaffuzu zor ama bir o kadar da fark yaratan, John Wheeley Lea ve William Henry Perrins ismindeki iki kimyagerin elinden çıkmış çok özel bir sostur. Kimyager dediğimizde yanlış anlaşılma olmasın, tüm içeriği tamamen doğal fermente bir sostur. İsmini de 1837 yılında ilk kez satışa çıktığı İngiltere’nin Worcestershire kontluğundan almaktadır.
Worcestershire sosu, yemeklerinize, salatalarınıza ve içeceklerinize içeriğindeki sarımsak ile aromatik, distile beyaz sirke ve demirhindi özleri ile ekşimsi, ançüez (hamsi) ile umami, kırmızı biber ile baharatlı, pekmez ile de tatlı bir lezzet kazandırabileceğiniz hibrid bir sostur.
Worcestershire Sosu Nasıl Yapılır?
Baştan söylemek gerekirse, bu sosun yapabilmeniz için ne yazık ki biraz çabaya ve zamana ihtiyacınız olacak. Bu sos hamsiden demirhindiye kadar çok farklı bir içeriğe sahiptir. İçeriğindeki hamsi nedeniyle orijinal tarife göre üretilen L&P marka sos vejetaryen ve veganlar için ne yazık ki uygun değildir. Fakat farklı markaların vegan beslenmeye uygun ürünleri bulunmaktadır. Bu kadar bilgiden sonra artık tam olarak içeriği belli olmasa da bilinen orijinal tarife başlayalım.
Worcestershire Sosu için Gerekli Malzemeler:
- 5 ezilmiş kakule bakla
- 1-2 çay kaşığı bütün veya öğütülmüş karanfil
- 2 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kimyon
- Eğer isterseniz biraz pul biber
- 1/4 su bardağı pekmez
- 1/4 su bardağı demirhindi ezmesi
- 4-6 adet hamsi (taze, kurutulmuş veya konserve)
Worcestershire Sosunun Yapılışı:
- Pekmez, demirhindi ezmesi ve hamsi dışındaki tüm malzemeleri küçük bir kaba koyun. 1 su bardağı sirke ekleyin.
- Düşük ateşte kaynatın, ardından 10 dakika boyunca çok düşük ateşte pişirin ve soğumaya bırakın.
- Sonra kalan sirkeyi, pekmezi, demirhindi ezmesini ve hamsileri ekleyin. Tadına bakarak dilerseniz biraz daha pekmez ekleyebilirsiniz.
- Tüm karışımı temiz bir kavanoza dökün. Tülbent veya kapakla gevşek bir şekilde hava almasını sağlayacak şekilde örtün.
Fermantasyon Aşaması:
Kavanozunuzu en az 4 hafta boyunca güçlü ışıktan uzakta sıcak bir noktaya yerleştirin. Baharatlarda, havada ve özellikle de sirkede bulunan doğal maya ve laktobasil bakterileri sayesinde zamanla doğal bir fermantasyon olayı meydana gelecektir. İşin sırrı da biraz burada zaten.
Artık fermente olmuş karışımınızı temiz bir sürahiye tülbent yardımı ile süzebilir ve worcestershire sosunuzun tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Afiyet Olsun.
Veganlar için worcestershire sos tarifine ne dersiniz?
Yapmanız gereken yalnızca orijinal tariften hamsiyi çıkarmak ve yerine shittake mantarı kullanmak. Bir gece boyunca 50-75 g kuru shittake mantar ile küçük bir parça Kombu (kelp-deniz yosunu) parçasını suda bekletin. Sabah, yaklaşık 1 su bardağı domates püresini karışıma ekleyin. Bu karışımı kaynatın, ardından bir saat boyunca çok düşük ateşte pişirin ve hacmini yarıya düşürün. Soğutun ve süzün. Artık hamsi yerine kullanabileceğiniz karışımınız hazır.
Worcestershire Sosu Nerelerde Bulunur?
Bu sosun anavatanı İngiltere olup yaklaşık 180 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde tüm Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olarak tüketilmektedir. Türkiye’de ise evde yapılması oldukça güç ve zaman alıcı olan worcestershire sosunu ne yazık ki zincir marketlerde bulabilmeniz oldukça güç. Worcestershire sosunun nerelerde bulunabilir derseniz en kesin cevap online satış yapan internet siteleri diyebiliriz.
Worcestershire sosunu bulabileceğiniz yerler arasında farklı lezzetler üzerinde uzmanlaşmış birkaç gurme markette sayılabilir. Yalnız bu marketlerde de stok durumu çok değişkendir ve dönemsel olarak bu sosu raflarında bulamamanız olasıdır.